Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

RTFM, 12κάλογος



Μικρές φωτογραφικές συμβουλές.

Μια φωτογραφική μηχανή δεν είναι καλή μόνο για τις διακοπές και τις εκδρομές. Δεν είναι μόνο οι αναμνήσεις που μπορούν άνετα να κλειστούν στο παλιό κουτάκι που λέγεται σκοτεινός θάλαμος και να καταγραφούν σε φιλμ, ή σε ψηφία σήμερα.
Με τη βοήθεια και τη χρήση της φωτογραφικής μηχανής μπορείτε να φτιάξετε με φωτογραφίες άνετα μια βάση δεδομένων από έργα τέχνης που πιθανό να έχετε, από εργασίες που έχετε κάνει ή θα θέλατε να κάνετε, π.χ., σπίτια, κήποι, μεγάλα κτήρια, εκθέσεις ωραία τοπία κλπ.
Σε πολλά επαγγέλματα μπορείτε να βοηθηθείτε με μια φωτογραφική μηχανή, αρκεί να ασχοληθείτε λιγάκι.
Η φωτογραφία είναι τέχνη και τεχνική. Αφήστε τις εικόνες να μιλήσουν, πέστε με φωτογραφίες όσα δεν μπορείτε με το στόμα, ή, κάντε ότι φωτογραφία σας αρέσει επειδή έτσι σας εκφράζει.
Βγάλτε τα απωθημένα σας, δημιουργήστε και άστε τα ηθικά διδάγματα για τους άλλους. Μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε για το αντικείμενο που σας ενδιαφέρει, τραβάτε φωτογραφίες και κάντε τους αυστηρή κριτική απορρίπτοντας κάθε τι κοινότυπο, κουνημένο, υπέρ-φωτισμένο, υπό-φωτισμένο. Η φωτογραφική μηχανή σήμερα (2015) είναι πλέον ψηφιακή και αυτό πολύ δύσκολα μπορεί να ανατραπεί και να επιστρέψουμε στο φιλμ.


Φωτογραφικός δωδεκάλογος
1)   Διαλέγουμε με προσοχή, το μοντέλο της φωτογραφικής που μας πάει και καλύπτει τις ανάγκες μας καλύτερα, ζητάμε οδηγίες, τεχνικά χαρακτηριστικά και καλή τιμή. Η μόνο-οπτική ρεφλέξ γενικά, είναι ότι καλύτερο για να ευχαριστηθείτε φωτογραφίες και να έχετε εσείς τον έλεγχο κι όχι ότι προκύψει από τους αυτοματισμούς της μηχανής.
2)   Αγοράζουμε από τη χώρα μας, ζητώντας την εγγύηση της αντιπροσωπείας. Ωστόσο, καμιά εγγύηση καλής λειτουργίας δεν πηγαίνει ποιο μακριά από 2-3 έτη. Επί πλέον 5-10 χρόνια με την ίδια μηχανή είναι μεγάλο διάστημα, πλην όμως επιθυμητό για κάθε έμπειρο φωτογράφο.
3)   Δοκιμάζουμε αμέσως τη μηχανή και ελέγχουμε με προσοχή τις λήψεις που καταγράψαμε για τυχόν καμένα εικονοστοιχεία. Αν κάτι δεν πάει καλά, πρέπει αμέσως να γίνει κάτι πριν είναι αργά, κάντε χρήση της εγγύησης.
4)   Προσέχουμε να μην μείνει πολύ καιρό αχρησιμοποίητη η μηχανή, με τις μπαταρίες μέσα. Ακόμη και το εσωτερικό ρολόι της καταναλώνει ενέργεια.
5)   Δε την αφήνουμε: στον ήλιο ( μπορεί να πάθει ηλίαση), στην υγρασία και ειδικά τη θαλασσινή (ρευματισμοί), στη σκόνη (δε χρειάζεται αμμοβολή), κοντά σε παιδιά (θα ενδιαφερθούν σίγουρα), μέσα σε αυτοκίνητο έτσι ώστε να φαίνεται. Δεν την δίνουμε σε άγνωστο για να μας τραβήξει φωτογραφία, ειδικά αν ο τελευταίος μας θυμίζει αρπακτικό που τη βλέπει σα μεζεδάκι.
6)   5.000 έως 200.000 τραβήγματα είναι τα όρια για τα κλικ του κλείστρου μιας "κοινής" μηχανής. Μάθετε αν μπορείτε από την αντιπροσωπεία, ποιό είναι το όριο του κλείστρου της δικής σας φωτογραφικής μηχανής και πως εργάζεται, μετά μη ψάχνετε για επισκευή, χαμένος κόπος.
7)   Διαλέξτε φωτογραφική μηχανή που να βρίσκετε εύκολα βοηθητικά εξαρτήματα μπαταρίες, φακούς, μνήμες, λογισμικό.
8)   Μη κάνετε άσκοπη χρήση και επίδειξη των δυνατοτήτων της μηχανής σας, σκεφθείτε ότι γερνάει και έχει όρια. Ημερομηνία λήξης υπάρχει, αλλά μη την ψάχνετε στην ετικέτα. Μη τραβάτε επομένως άσκοπα φωτογραφίες. Τα παλιότερα μοντέλα, μπορεί να είναι αξιόπιστα από μηχανικής άποψης και οικονομικά ως ευκαιρίες, αλλά δεν έχουν ευκολίες, ταχύτητα απόκρισης, ίσως και ανταλλακτικά.
9)   Τα εγχειρίδια χρήσης έγιναν για να τα διαβάζουμε, εμείς όμως δεν διαβάζουμε και γενικά τα πετάμε όλα. RTFM **.
10) Χαρείτε τη μηχανή σας φωτογραφίζοντας οτιδήποτε δείτε να σας τραβάει το βλέμμα και μη προκαλείτε τους άλλους δείχνοντας της κατέχετε, διότι “μακάριοι οι κατέχοντες”.  Προσοχή μη σας τη πέσουν και χάσετε τα αυγά και τα καλάθια.
11) Το εργαστήριο που θα τυπώσει τις φωτογραφίες σας, διαθέτει ένα υπερσύγχρονο υπέρ-αυτόματο μηχάνημα, που είναι σε ένα μόνο πράγμα καλό, να τα κάνει όλα γκρι (σε τονικότητα, έτσι το έφτιαξαν).  Αν αυτός που το χειρίζεται ξέρει τι κάνει, θα πάρετε σωστές φωτογραφίες. Το σίγουρο όμως είναι ότι μόνο ο φωτογράφος που τράβηξε τη φωτογραφία, γνωρίζει τι φωτογράφισε και πως πρέπει να είναι τυπωμένη η φωτογραφία του. Ή, τουλάχιστον θυμάται μια οπτική εντύπωση.
12) Ένα πινέλο ξυρίσματος από τρίχα, για τη σκόνη, λίγο δέρμα ελαφιού για τους φακούς, αλλαγή μπαταρίας λιθίου μία φορά το χρόνο και λίγο ενδιαφέρον, είναι όλα που ζητά μια φωτογραφική μηχανή για να είναι ευτυχισμένη και πιστή.
** (Read The F….. Manual)

Γιάννης Γλυνός

Δεν υπάρχουν σχόλια: