Σάββατο, 6 Ιουλίου 2013

Φωτογραφική σκέψη

   
Η εκμάθηση μιας γλώσσας, είναι θέμα μελέτης και σκέψης.

Δηλαδή να μάθουμε τις  έννοιες -λέξεις, και να σκεφτόμαστε με αυτές.

Αν δεν μάθουμε να σκεφτόμαστε με:

έννοιες , λέξεις και όρους φωτογραφικούς, να βλέπουμε δηλαδή και να καταλαβαίνουμε τις φωτογραφίες, δεν θα μάθουμε ποτέ καλή φωτογραφία.

Φωτογραφική σκέψη είναι:
κάθε τι που βλέπουμε να μπορούμε να το φανταστούμε ως φωτογραφία (φωτογραφική όραση) , να προβλέψουμε το πως θα βγει στη φωτογραφία,  και να γνωρίζουμε πως θα το τραβήξουμε για να βγει όπως το οραματιστήκαμε.

Η φωτογραφική σκέψη οδηγεί και προάγει άμεσα τη φωτογραφική όραση.

Τόσο απλά, ή σχεδόν απλά.

Υ.Γ.

Και επειδή εμένα "μάλλιασε η γλώσσα μου" να μιλάω και έπαθε το χέρι μου να γράφω για τη φωτογραφία, αλλά προκοπή δεν είδα, τέρμα.

Μόνο φωτογραφίες από εδώ και πέρα.


Βγάλτε τα πέρα μόνοι σας. Γιάννης Γλυνός

τι είναι φωτογραφία;


 Φωτογραφία είναι:

Κάθε μια εικόνα που έχει καταγράψει μηχανικά τον ορατό χώρο σε κάποιο χρόνο ή στιγμή και που αναπαράγεται επίσης με αυτόματο μηχανικό τρόπο ώστε να μπορέσουμε να δούμε ξανά, έτσι όπως η μηχανή  κατέγραψε το ορατό.

Η καταγραφή της φωτογραφίας, γραφή φωτός, γίνεται με τη βοήθεια μιας φωτογραφικής μηχανής κατά κύριο λόγο, αναλογικής ή ψηφιακής, δεν έχει σημασία.

Η αναπαραγωγή μπορεί να γίνει Α) με τη βοήθεια του φωτός και των χημικών  από το  φιλμ στο χαρτί ή και πάλι σε φιλμ. Και Β) ψηφιακά σε κάποια ηλεκτρονική συσκευή, οθόνη,  με τη χρήση του ηλεκτρισμού και κάποιας συσκευής οδήγησης όπως μια ψηφιακή φωτογραφική, ένας υπολογιστής, κλπ.

Όσες περισσότερες φωτογραφίες βλέπουμε, σχολιάζουμε, ή τραβάμε, τόσο περισσότερο θα καταλαβαίνουμε τις δυνατότητες και το εύρος της φωτογραφίας.

Το μόνο σίγουρο με τη φωτογραφία είναι πως αυτό που εμείς βλέπουμε ( όραση με δυο σημεία παρατήρησης), ποτέ δεν βγαίνει όπως το βλέπουμε στη φωτογραφία. Κι αυτό γιατί βασικά καταγράφεται μηχανικά, από ένα σημείο παρατήρησης, το φακό, και είναι αποκομμένο από την όποια αλληλουχία διαδοχικών συνδυασμών φωτός και σκιών. 
Δηλαδή το πριν , και το μετά τη λήψη, δεν υπάρχει στη φωτογραφία.

Για περισσότερες απορίες, πηγαίνετε στους συνδέσμους, στα Links. Εκεί αν έχετε αρκετό χρόνο, θα δείτε πως αντιλαμβάνονται τη φωτογραφία διάφοροι φωτογράφοι, ο καθένας με το δικό του τρόπο.

Για εμένα, η φωτογραφία, είναι ασπρόμαυρη, άσχετα με το τι φωτογραφίες έχω τραβήξει και αναρτήσει μέχρι σήμερα.
All photos by John Glynos: you may copy only for personal use

Γ.Γλυνός