Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

μυστικά, και ντοκουμέντα



 Τα κρυφά «πράγματα» που τραβούν το μάτι και το βλέμμα μας.

Βλέπουμε συχνά κάτι που τραβάει τη προσοχή μας και στη συνέχεια αποφασίζουμε να το φωτογραφίσουμε.

Θέλουμε φυσικά να το δείξουμε στη φωτογραφία, έτσι ώστε όποιος τη δει να προσέξει όπως και εμείς αυτό που τράβηξε τη προσοχή μας. Θέλουμε δηλαδή, να βγει "όπως είναι".

Αμ έλα που δεν γίνεται, και θα δούμε γιατί.

Αρκετές φορές, αυτό δεν το πετυχαίνουμε ας πούμε, γιατί στη φωτογραφία το κάθε τι «γράφει» διαφορετικά από αυτό που είδαμε.

Υπάρχουν όμως και άλλα "μυστικά". Υπομονή.

Επιλέγοντας και δημιουργώντας μια φωτογραφική σύνθεση, θέλουμε να τραβήξουμε τη προσοχή του θεατή της φωτογραφίας σε αυτό που τράβηξε και τη δική μας προσοχή.

Έχει παρατηρηθεί/καταγραφεί μετά από μελέτες πως υπάρχουν τα παρακάτω σημεία (πράγματα) που θα πρέπει να έχουμε κατά νου όταν τραβάμε φωτογραφίες.

  1.     Άσχετα με το θέμα και με οτιδήποτε υπάρχει στη φωτογραφία, το μάτι και η προσοχή μας θα πέσει στη πλέον φωτεινή περιοχή, στα πλέον φωτεινά σημεία. Το φόντο, συμμετέχει στην αισθητική απόλαυση και αντίληψη για το θέμα μας. Για το λόγγο αυτό, κάθε τι φωτεινό στο φόντο ενοχλεί, προκαλεί ενόχληση αισθητική και διαταράσσει τη προσοχή μας.
  2.     Αν τα περισσότερα σημεία της φωτογραφίας έχουν το ίδιο ενδιαφέρον και την ίδια ένταση, το μάτι και η προσοχή θα πάνε στη περιοχή με το ποιο μεγάλο κοντράστ (αντίθεση).
  3.     Ακόμη και ένα ελάχιστο σε μέγεθος ή επιφάνεια αντικείμενο, θα κυριαρχήσει στην φωτογραφία και θα τραβήξει τη προσοχή  αργά, ή γρήγορα, αν είναι διαφορετικό σε κάποια λεπτομέρεια από όλα όσα όμοια εκ πρώτης όψεως το περιβάλλουν.
  4.     Κάθε τι που διαφέρει ως προς το σύνολο σε : χρώμα, φωτεινότητα, κατεύθυνση, γωνία, μέγεθος, σχήμα, θα τραβήξει τη προσοχή.
  5.     Κάθε τι που δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με όλα τα άλλα που το περιβάλλουν, θα τραβήξει και πάλι τη προσοχή.
  6.     Το μάτι, θα κατευθυνθεί στη πλέον εστιασμένη περιοχή της φωτογραφίας.
  7.     Το μάτι, θα προσέξει σε μια φωτογραφία άμεσα κάθε τι ανθρώπινο, δηλαδή άλλους ανθρώπους, ασχέτως ηλικίας, μεγέθους, σχήματος, προσώπου.
  8.     Σε μια φωτογραφία με πολλά άτομα, το μάτι θα προσπαθήσει να εντοπίσει πρώτα τα πρόσωπα που βλέπουν το φακό.
  9.     Το μάτι προσέχει πρώτα να εντοπίσει ανθρώπους, μετά τα ζώα, μετά τα δέντρα, και τέλος τα φυτά.
  10.     Τα χρώματα τραβάνε τη προσοχή μας ιεραρχικά και σε γενικές γραμμές με τη σειρά: κόκκινο, κίτρινο, πορτοκαλί, μπλε, πράσινο.
  11.      Το μάτι προσέχει οτιδήποτε τοποθετείται και προβάλλεται έτσι που όλα τα άλλα στοιχεία της φωτογραφίας να μένουν στο παρασκήνιο και αδιάφορα (σύνθεση).
  12.      Σε μια φωτογραφία πορτρέτου, το μάτι μας αναζητά πρώτα τα μάτια του προσώπου.
  13.      Στο χάος, το μάτι αναζητά τη τάξη, τη τακτοποίηση, το ρυθμό την επανάληψη, την αρμονία.
  14.      Όταν όλα είναι τακτοποιημένα, το μάτι αναζητά το χαοτικό, την αντίθεση, αυτό που δεν υπακούει στο ρυθμό και τη τάξη.
  15.     Το μάτι αναζητά πάντα να βρει μια σχέση μεγέθους του θέματος προς τα άλλα στοιχεία της φωτογραφίας.
  16.     Το μάτι προσπαθεί άμεσα να εντοπίσει σε κάθε φωτογραφία, κάθε τι που δεν είναι φυσικό.
  17.      Αν τα κατανοήσουμε όλα αυτά, το μάτι μας «μαθαίνει» να βλέπει φωτογραφικά εκεί όπου οι άλλοι μένουν αδιάφοροι.

Γιάννης Γλυνός.