Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2016

Drone vs humanΘάνατος στα drone

Πάλι θανατικό μας βρήκε.
Θάνατος στο φιλμ! γράφανε λίγα χρόνια πριν οι «ειδικοί».
Να μην ανοίξω το στόμα μου ποιοί και γιατί, έσπευσαν να προβλέψουν υπό τύπο όμως ευχής αλλά και κατάρας το τέλος του φιλμ.
Κι όμως η ψηφιακή φωτογραφία την εποχή εκείνη ούτε ένα εκατομμύριο εικονοστοιχεία δεν μπορούσε να καταγράψει.
Το θάνατο του φιλμ, η ποιο καλά το στραγγαλισμό του και το δικό μας, το κάναμε εμείς, ερασιτέχνες και επαγγελματίες φωτογράφοι, οι κινηματογραφιστές. 
Ήρθαν και η πρόοδος, ο τυφλός ανταγωνισμός, η μόνιμα πεινασμένη για κέρδη βιομηχανία του imaging, η ευκολία και η δίψα για αποθήκευση και δωρεάν αντιγραφή φωτογραφιών και κινηματογραφικών έργων. 
Το «πιασάδικο» τίτλο τον έγραψαν φυσικά οι δημοσιογράφοι του ειδικού τύπου που ελάχιστη σχέση είχαν με τη φωτογραφία.
Φέρανε ωστόσο το τέλος πολύ ποιο κοντά.
Το καταραμένο το κόστος και η ψηφιακή τεχνολογία φέρανε το θανατικό, κι όχι κάποιος κρατικός φορέας , όπως τώρα με τα drone.
Η δική μας Υ.Π.Α. έβγαλε ένα κανονισμό για τα μικρά αυτά ΑΤΙΑ, που θα ισχύσει από 1ης 1ου 2017. Να δούμε πως θα εφαρμοστεί όμως.
Να σκεφτούμε λίγο.
Για λόγους εθνικής ασφάλειας, κάθε ιπτάμενο αντικείμενο που δεν απαντά στο τυπικό έλεγχο (ανάσχεση) θεωρείται εχθρικό, ή UFO, και πρέπει να καταρρίπτεται!
Ισχύει σχεδόν παντού.Κοιτάξτε τι γίνεται στο πελαγος με τα τούρκικα αεροπλάνα.
Είναι  όμως θέμα της πολεμικής Αεροπορίας και της εθνικής άμυνας κάθε χώρας το τι θα κάνει και πως.
Αυτό κάνουν τα γεράκια, κι οι αετοί αλλά από φυσική αντίδραση. Ορμάνε δηλαδή επάνω στα "ανυπεράσπιστα" παιχνίδια μας, ή ενοχλητικούς κατάσκοπους αν θέλετε και τα διαλύουν στον αέρα. 
Υπάρχουν ήδη στο U-TUBE σχετικά βίντεο με διασκεδαστικά προς ώρα περιστατικά.
Κάποιοι άλλοι τα «κανονίζουν» με ρόπαλα, σφεντόνες, αεροβόλα, δίκανα, πυροβόλα κάθε τύπου ή και αντιαεροπορικά.
Υπάρχει και η αυθόρμητη αντίδραση βρε αδελφέ σαν δει κάποιος ένα κουνούπι, ή μια μύγα να τον ενοχλεί. Υπάρχει κάποιος που δεν θα πετάξει ότι βρει μπροστά του στον εισβολέα;
Δεν θέλει και πολλά για να διαλυθεί ένα drone εις τα εξ ων συνετέθη.
Ερώτηση λοιπόν. 
Ποιανού είναι ο ουρανός;
¨οι ουρανοί είναι δικοί μας", αλλά και δικοί τους, είναι μια πρώτη απάντηση.
Άρα; Θάνατος στα drone αν δεν αναγνωριστούν;
Αλλά τον καταστροφέα τους, ποιος θα τον αναγνωρίσει;
Όμως, υπάρχουν και άλλα UFO όπως:
Α) ανεμόπτερα, τρίγωνα αεροπλανάκια δίχως κινητήρα, που ελέγχονται με πομποδέκτη μεγέθους μισού περίπου τετραγωνικού μέτρου. Αυτά τα φτιάχνουν οι πιτσιρικάδες μόνοι τους.
 Β) Παραδοσιακοί χαρταετοί που εδώ και πολλά χρόνια βοηθούσαν στη φωτογράφιση ακόμη και εχθρικών θέσεων με μια φωτογραφική μηχανή για φιλμ στερεωμένη επάνω τους. Τα αερόστατα, είναι μεγάλα, έως και τεράστια, εντοπίζονται εύκολα.
Γ) Χιλιάδες κάμερες υπάρχουν από πάνω μας πλέον σε δημόσιους χώρους. Καλά αυτές δεν είναι ΑΤΙΑ θα πείτε. Ξέρουμε τι είναι και είναι εκεί για τη δική μας ασφάλεια! Ας υποθέσουμε.
Δ) Είναι κι ο μεγάλος αδελφός google-maps, και ίσως δούμε και άλλα.
Αλήθεια τώρα, περιμένει κανείς πινακίδα με αριθμό, ή απάντηση  στον ασύρματο από όλα αυτά; Θα τους βάλλουν ένα τσιπάκι θα πείτε, όπως στα σκυλιά για να αναγνωρίζονται!
Κι αν όλα αυτά πάρουν αριθμό, θα γίνουν νόμιμα και τυπικά; θα ελέγχονται; Θα πετάνε από πάνω μας και με την άδεια της Υ.Π.Α;
Θα, μας ρωτάει, ή, θα μας ενημερώνει η Υ.Π.Α., πριν δώσει άδεια στο σχέδιο πτήσης;
Και, από ποιόν θα γίνεται ο έλεγχος; Είπαμε;
Πως;
Προβλέπω πολλή εργασία για τους ερυθρόδερμους Apache.
Υπάρχουν σε πολλούς χώρους απαγορεύσεις φωτογράφισης, όμως κανείς δεν νοιάζεται για τα χιλιάδες πλέον smart-phones. Αλλά και τι θα κάνει ο σεκιουριτάς; θα τους βγάλει όλους τους πελάτες εξω;
Ωστόσο, ας σκεφτούμε έστω για μια στιγμή τι θα γίνει αν κοιτάξουμε λίγο τον ουρανό από πάνω μας και αντί για χελιδόνια, περιστέρια, σπουργίτια και συννεφάκια  δούμε σχηματισμούς από drone να κάνουν λούπες και να μας κοιτάζουν!
Και μη πει κανείς πως αυτό δεν θα συμβεί ποτέ, γιατί εγώ έχω έτοιμη και την αναγκαία και ικανή συνθήκη (ιδέα) για να γίνει κάτι ανάλογο με τους χαρταετούς της Καθαρής Δευτέρας.
Μιλώ για κάτι που μπορεί να γίνει άμεσα, αλλά με ιπτάμενες μηχανές ΑΤΙΑ κατά την Υ.Π.Α.εξοπλισμένες με φωτογραφικές, δυνατότητα βίντεο 4Κ, ήχο, κλπ!
Γέλασα πολύ με το κανονισμό. Μου μπήκανε και ιδέες….Όχι πως δεν χρειάζεται κάτι, αλλά τι θα είναι αυτό που να μπορεί να γίνει σεβαστό και να εφαρμοστεί;
Ερωτώ, και αναρωτιέμαι όμως,είναι πραγματικά καλή τέχνη, δημιουργική, η λήψη φωτογραφιών από ένα UFO όπως αυτά τα "παιχνίδια" σήμερα;  και χάρη του εμπορίου και των πωλήσεων θα πρέπει να τα δεχτούμε όλα; Και η χρήση όλου αυτού του ψηφιακού οπτικού υλικού που καταγράφεται και θα καταγραφεί ως πληροφορία που θα καταλήξει και σε τι θα ωφελήσει τους λούμπεν, τους άστεγους, τους συνταξιούχους, τους πρόσφυγες, τους διαμαρτυρόμενους, τους φτωχούς και πεινασμένους; τη χλωρίδα και πανίδα; τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις που κλείνουν;
Κι ας υποθέσουμε πως όλα έγιναν με τους νέους κανόνες και ξεκινάω εγώ, ή εσείς να κάνουμε μια εργασία (φωτογραφίες ή βίντεο) για το βράχο στη Μονεμβασία, ή για μια εκδήλωση σε δημόσιο χώρο πχ.
Έχουμε υποβάλλει σχέδιο πτήσης, έχουμε αριθμό, είμαστε σε όλα ΟΚ, έχουμε πληρώσει τα πάντα.
Και ξαφνικά, τρία παιδιά με κάτι ιπτάμενα παιχνιδάκια με έλικες, ίσως, μπαίνουν μέσα στο οπτικό πεδίο του drone. Θα τα "φονεύσει" κάποιος όχι τα παιδάκια, αλλά τα παιχνίδια τους;  ή θα πρέπει να έχουμε στο δικό μας drone και πυραύλους αέρος-αέρος για προστασία;
Αν δεν λάβω απάντηση εγώ, ή η ΥΠΑ, τι θα γίνει; Η εκδήλωση ή οι μπαταρίες θα τελειώσουν.
Σενάρια επιστημονικής φαντασίας ίσως, αλλά κανείς δεν ξέρει (άγνωστο) με τα ΑΤΙΑ τι να περιμένει. Για αυτό τα λένε και ΑΤΙΑ!
Αλήθεια, και με τα πραγματικά UFO, κοινώς ΑΤΙΑ τι προβλέπει η ΥΠΑ; Η μήπως δεν θα υπάρχουν μέχρι τις αρχές του 2017. Η μήπως δεν έχουν καταγραφεί στον Ελληνικό ουρανό; Κι αν ναι, τι απόγιναν; Αυτά τα ΑΤΙΑ ποιός θα τα ενημερώσει να μη ανακατεύονται στα πόδια μας;
Πλάκα έχει να δώσουν στους εξωγήινους και πινακίδες!
Κοιτάξτε, αν πρόκειται με το κανονισμό αυτό να ξελασπώσει η οικονομία και να μας σώσουν τα drone, ας πάει στο διάκονο! Να πληρώσουμε. Αλλά με τα γεράκια, τους αετούς και τα άλλα ιπτάμενα τι θα απογίνει; Κι αν πάθει κάτι το "εργαλείο - drone" ποιός θα το πληρώσει; Δεν κάνει λίγα!
Για φανταστείτε μια πορεία – διαμαρτυρία συνδικαλισμένων drone ενάντια στα άγρια πτηνά!
Νομίζω πως ήδη τέθηκε ο προβληματισμός «μηχανές εναντίον ανθρώπων και ζώων». O εξολοθρευτής ο Άρνι θα επανέλθει μετά δόξης, όχι στο πανί του κινηματόγραφου, αλλά στα δελτία ειδήσεων.  
Σας αγαπώ και σας εύχομαι καλές αερομαχίες, κι αν είπαμε και καμιά κουβέντα, μνημόνια έχουμε, συγχωρήστε με.
Που είπαμε πουλάνε σφεντόνες;

Γιάννης Γλυνός
«Απόστρατος» φωτογράφος.